Régi terve volt egy saját - zenei tematikájú - TV műsor, de valahogy az élet mindig más irányba sodorta mostanáig. Január közepétől ugyanis az egyik hazai zenecsatornán klipes műsora indult, ami a legnagyobb slágerének címét kapta ("Változnak az idők"). Dred Bíró Zsolttal beszélgettünk, aki az előadóművészet mellett zenei szakmai szervezetek döntéshozó szerveiben is tevékeny szerepet vállal.

Dred Bíró Zsolt a Zenebutik TV "Változnak az idők" című műsorában / Forrás: FacebookDred Bíró Zsolt a Zenebutik TV "Változnak az idők" című műsorában / Forrás: Facebook

 

A legnagyobb Dred sláger (amit zeneszerzőként is jegyzel), a "Változnak az idők". Nem mostani dal, viszont még mindig játsszák előszeretettel a zenei szerkesztők. Mi ennek a dalnak a titka?

Aki egy dal esetében azt mondja, hogy pontosan tudja mitől sikeres, vagy úgy érzi a zsebében van a bölcsek köve az azt hiszem hazudik. Ha mégis meg kellene fejteni, akkor talán az lehet a megoldás, hogy a legegyszerűbb dolgok a legnagyszerűbbek. Az élet bármely területén sokszor eszünkbe jut, hogy ezt vagy azt én is kitalálhattam volna, mert semmi bonyolult nincs benne, de persze ezt csak utólag könnyű így interpretálni. Véleményem szerint egy szerzőnek az a dolga: hogy sorban írja a dalokat és reménykedjen, hogy érzései, gondolatai egyszer találkoznak a közönség érzéseivel, gondolataival. Ez a találkozás ennél a dalnál sikeresen összejött és nagyon hálás vagyok, hogy részese lehetek ennek.

 

A „Dred és Doris” popzenei formációdban már több Doris is volt, tehát időközönként cserélődnek a lányok. Beavatnál bennünket röviden ezen tagcserék miértjébe/történetébe?

Ez olyan, mint egy párkapcsolat: lakva ismeri meg az ember a másikat. A csapat egységen túl, saját egyéni céljaink is vannak az életben és persze nincs két egyforma ember sem a világon. A fellépések során nagyon sokat vagyunk együtt és ez hosszútávon kihozza a különbségeket. Kívülről egészen biztosan máshogy néz ki a zenészek világa, azonban természetesen itt is vannak nehézségek. Ezeket vagy sikerül elsimítani, vagy pedig idővel a felek úgy érzik más úton folytatják. Én annak örülök igazán, hogy a kezdeti útkeresések után már tíz éve ugyanaz a társam a színpadon. Úgy tűnik mindketten tudtunk a másikhoz úgy idomulni, hogy egy sikeres munkakapcsolat jöjjön létre közöttünk.

 

Bár lehet a rajongók nem nagyon tudják rólad, de van neked két kiemelt szerepvállalásod is a szerzői társadalomban. Jó ideje elnöki tisztséget töltesz be a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületében, valamint még ennél is hosszabb ideje bizalmat szavaznak neked a szerző kollégák arra, hogy az ARTISJUS legfőbb döntéshozó szervében a 12 fős Küldöttgyűlésben tag legyél. A napokban kaptál újabb 4 évre megbízást tőlük. Ez azt tükrözi számomra, hogy az érdekképviseleti munkát amit csinálsz jól csinálod… Megismertetnéd az olvasóinkkal ezen tevékenységeidet?  

A dalszerzők, előadók tevékenysége rengeteg ember életére hatással van és számos sztereotípia övezi; azonban azt tudni kell, hogy ez is egy szakma (még akkor is ha nyilvánvalóan egy speciális terület). A zeneiparban dolgozóknak ugyanúgy vannak nehézségeik, mint bármely más területen tevékenykedőknek. Az érdekképviselet mellett fontosnak tartom, hogy megosszam a pályatársakkal azokat a tapasztalatokat, melyeket az elmúlt húsz évben összegyűjtöttem. Konkrétabban: igyekszünk igazságos rendszert felépíteni a jogdíjfelosztásban, segítünk eligazodni egy szerző, előadó életében előforduló jogi útvesztőkben, megpróbálunk tanácsot adni (pl.: a zenei pályázatok elkészítésében). - A szakmai szervezetekben folytatott munkát nem pénzért végzem és ez jól megvilágítja a hozzáállásom ehhez a témához.

 

Aki követi a közösségi oldalad, az láthatja, hogy nagyon sok helyen megfordulsz. Külföldre is elég sokat jársz. Ennyire szeretsz utazni? Milyen típusú utazó vagy?

Felállítottam magamnak egy fontossági sorrendet. Ebben előkelő helyen szerepel az utazás. Belföldön az összes megyeszékhelyen szeretnék miniumum egy napot eltölteni. Európában minden fővárost szeretnék meglátogatni. A világ többi részéről is készítettem egy szép hosszú listát és évről évre haladok a tervvel. Nem vagyok a társas utak híve. Minden utamat magam szervezem a repülőjegytől a szálláson át a programokon keresztük az étkezésig. Elsődleges célpontjaim nem a luxuxszállodák, hanem inkább integrálódni szeretnék az adott közegbe. Az Egyesült Államokban pl.: házat és autót béreltem és több ezer mérföldet autózva megpróbáltam kicsit amerikai lenni. Persze a kötelező látványosságokat én is megnézem.

 

A 2020-as évet egy saját műsorral indítottad a Zenebutik Tv-csatornán. Mit lehet tudni erről a műsorról, ami ha jól tudom a legnagyobb slágered címét kapta. („Változnak az idők…”)

Régi tervem volt egy saját műsor, de valahogy az élet mindig más irányba sodort. Még 2016-ban adtam be egy műsortervet a csatornának és az elmúlt év végén csörgött a telefon, hogy most érett meg a helyzet arra, hogy megvalósíthassam. A heti műsorban olyan klipeket igyekszem összeválogatni, amelyek nekem is tetszenek és egyfajta lenyomatai az én zenei világomnak. Lesz benne új és régi egyaránt és műfajokban sem fukarkodom. Nem ismeretlen a terület számomra tizenévesen is álltam már a kamerák előtt az iskolatévében.